Line Graphs Questions - 1

#Directions (Q1 to Q5): Study the following Line Graph carefully and answer the questions given below.

If the profit of company A in 2011 is Rs.250000, then what is the Expenditure ?
  • Rs.1000000
  • Rs.1500000
  • Rs.1050000
  • Rs.1250000
  • Rs.1200000
Explanation   

Expenditure = $\displaystyle \frac{\text{Profit}}{\text{Profit}\%} \times 100 => \frac{250000}{20\%} \times$ 100 = 1250000.

Workspace

If the profit of company B in 2012 is Rs.250000, what is the income of the company ?
  • Rs.1200000
  • Rs.1500000
  • Rs.1250000
  • Rs.1000000
  • Rs.1280000
Explanation   

Profit% of company B in 2012 => 20% = 250000.

Let expenditure be 100.

Income = Expenditure + Profit.

Income = 100 + 20% = 120% of the Expenditure.

Income = $\displaystyle \frac{\text{Profit}}{\text{Profit}\%} \times$ 120   (Expenditure + Profit)

=> $\displaystyle \frac{250000}{20} \times$ 120 = 1500000.

Workspace

If the income of the companies A and B in 2012 is equal, what is the ratio of their expenditure respectively ?
  • 24 : 25
  • 25 : 24
  • 3 : 4
  • 5 : 4
  • 4 : 5
Explanation   

Ratio of Expenses:

$\displaystyle \frac{\text{A}}{\text{B}} = \frac{100}{125} \times \frac{120}{100} = \frac{12000}{12500} = \frac{24}{25}$

A : B = 24 : 25.

Workspace

If the profit received by both the companies A and B is equal in 2012, what is the ratio of their Incomes ?
  • 25 : 24
  • 24 : 25
  • 3 : 4
  • 5 : 4
  • 4 : 5
Explanation   

Profit % in 2012 => Company A = 25%, B = 20%.

Or 25% of A = 20% of B.

Percent to value inverse proportion.

Then value of A and B will be in 25 : 20 => inverse 20 : 25 or 4 : 5.

Workspace

What is the percentage increase in profit of company A from 2012 to 2013 ?
  • 60%
  • 25%
  • 50%
  • 150%
  • 25%
Explanation   

Percentage of profit in 2012 = 20%: 2013 = 30%.

Difference = 30% - 20% = 10%.

Increase % = $\displaystyle \frac{10}{20} \times$ 100 = 50%.

Workspace
#Directions (Q6 to Q10): Study the following Graph carefully and answer the questions given below.

What is the percentage of the candidates qualified in the year 2010 ?
  • 50%
  • 55%
  • 60%
  • 70%
  • 75%
Explanation   

Qualified = 3500; Appeared = 5000.

Pass % = $\displaystyle \frac{3500}{5000} \times$ 100 = 70%.

Workspace

What is the approximate difference between the pass percentage from 2010 to 2011 ?
  • 18%
  • 36%
  • 33%
  • 33.33%
  • 36.67%
Explanation   

In 2010 = $\displaystyle \frac{3500}{5000} \times$ 100 = 70%.

In 2011 = $\displaystyle \frac{2000}{6000} \times$ 100 = 33.33%.

Difference in percentage = 70% - 33.33% = 36.67%.

Workspace

In which year was the highest pass percentage recorded ?
  • 2010
  • 2011
  • 2012
  • 2013
  • 2014
Explanation   

Pass percentages:

2010 = $\displaystyle \frac{3500}{5000} \times$ 100 = 70%.

2011 = $\displaystyle \frac{2000}{6000} \times$ 100 = 33.33%.

2012 = $\displaystyle \frac{2000}{4000} \times$ 100 = 50%.

2013 = $\displaystyle \frac{3000}{7000} \times$ 100 = 42.85%.

2014 = $\displaystyle \frac{4000}{5500} \times$ 100 = 72.72%.

2015 = $\displaystyle \frac{3000}{7000} \times$ 100 = 42.85%.

Workspace

What is the average pass percentage, over the given years? (Rounded off)
  • 45%
  • 48%
  • 50%
  • 54%
  • 55%
Explanation   

Total number of qualified candidates: 3500 + 2000 + 2000 + 3000 + 4000 + 3000 = 17500.

Total number of candidates appeared: 5000 + 6000 + 4000 + 7000 + 5500 + 7000 = 34500.

Pass % = $\displaystyle \frac{17500}{34500} \times$ 100 = 50.72% or 50%.

Workspace

What is the approximate increase/decrease in pass% from 2010 to 2015 ?
  • 28% Increase
  • 27% decrease
  • 32% Decrease
  • 28% Decrease
  • 25% decrease
Explanation   

Appeared in 2010 = 5000; Qualified = 3500.

Pass % = $\displaystyle \frac{3500}{5000} \times$ 100 = 70%.

Appeared in 2015 = 7000; qualified = 3000.

Pass % = $\displaystyle \frac{3000}{7000} \times$ 100 = 42.85%.

70% - 42.85% = 27.14% or 27%.

Workspace

Practice Test Report

Descriptions Status
Attempted Questions
Un-Attempted Questions
Total Correct Answers
Total Wrong Answers


More Line Graphs Practice Tests

Time:

  1. Answered
  2. Incorrect
  3. Review

Calculator