Pie Charts Questions - 1

#Directions (Q1 to Q5): Read the following fallowing information carefully and answer the questions given below it.

Suppose in the given year the Income of the firm is Rs.12,00,000 and total Expenditure comprises 80% of the income, then what amount is spent on salaries ?
  • Rs.2,80,000
  • Rs.3,00,000
  • Rs.3,60,000
  • Rs.2,88,000
  • Rs.2,68,000
Explanation   

Expenditure = 1200000 $\displaystyle \times \frac{80}{100}$ = Rs.960000.

Salaries is 30% of total expenditure => 960000 $\displaystyle \times \frac{30}{100}$ = Rs.288000.

Workspace

If the Expenditure comprises 80% of the income then, which segment of Income is equal to the segment of Expenditure, in terms of monitory value ?
  • Other Income = Service and Other Taxes
  • Other Income = Other Expenses
  • Audit Services = Salaries
  • Accounting Services = Partners Commission
  • Taxation Services = Partners Commission
Explanation   

Accounting services = Partners commission.

Let income be Rs.100, expenditure = 80% of 100 = Rs.80

Accounting services comprise 20% of income then 20% of 100 = Rs.20.

Rs.20 is 25% of 80, the segment equal to 25% is partners commission ($\displaystyle \frac{20}{80} \times$ 100 = 25%)

Workspace

If Income in the last financial year [2014 – 15] income of the firm was same as present year, and expenditure in the present year is 80% of the income, and that of previous year was 75% of the income, then by what percent profit is decreased in the present year ?
  • 25%
  • 5%
  • 20%
  • 16.66%
  • 8%
Explanation   

Let income of the firm in the present year be 100.

Then expenditure present year = 80 or 80%, previous year = 75 or 75%.

Income – Expenditure = Profit.

Profit present year = 100 – 80 = 20, last year = 100 – 25 = 25

Difference = 25 – 20 = 5   [ Profit decreased by 5 ]

Decrease % = $\displaystyle \frac{5}{25} \times $ 100 = 20%.

Workspace

The firm has a policy to transfer 4% of its profits to Reserves, in the present year Rs.20,000 is transferred to Reserves, then the amount spent on Salaries is ?
  • Rs.1,50,000
  • Rs.1,20,000
  • Rs.1,75,000
  • Rs.1,80,000
  • Rs.1,60,000
Explanation   

The segment reserves = 5% of the expenditure which is equal to Rs.20000.

Salary = 30% of expenditure.

Salary = $\displaystyle \frac{20000}{5} \times$ 30 = Rs.120000.

Workspace

If the difference between the Other Expenses and Service tax is Rs.20,000, then expenditure on Rent & Electricity is ?
  • Rs.15,000
  • Rs.24,000
  • Rs.60,000
  • Rs.75,000
  • Rs.66,000
Explanation   

Service tax = 15%, Other expenses = 10%.

Difference = 15% - 10% = 5% = Rs.20000.

Rent & Electricity = 15% => $\displaystyle \frac{20000}{5} \times$15 = Rs.60000.

Workspace
#Directions (Q6 to Q10): Study the following Pie Chart and answer the questions given below it.

How many marks are scored by Student A in Maths ?
  • 54
  • 90
  • 80
  • 88
  • 96
Explanation   

Corresponding angle = 54o, Maximum marks in the subject = 100.

Then marks in Maths = $\displaystyle \frac{54}{360} \times$ 100 = 90 marks.

Workspace

How many marks are scored by Student B in Hindi ?
  • 72
  • 36
  • 60
  • 66
  • 68
Explanation   

Corresponding angle Hindi [Student B] = 36o.

Marks in Hindi = $\displaystyle \frac{36}{360} \times$ 100 = 60.

Workspace

How many marks are secured by Student B in Maths and English together ?
  • 172
  • 168
  • 134
  • 182
  • 162
Explanation   

Maths => 50.4o = $\displaystyle \frac{50.4}{60} \times$ 100 = 84.

English => 52.8o = $\displaystyle \frac{52.8}{60} \times$ 100 = 88.

Maths + English = 84 + 88 = 172.

[ OR ]

Corresponding angles => Maths + English = 50.4o + 52.8o = 103.2o

Marks in Maths + English = $\displaystyle \frac{103.2}{60} \times$ = 172.

Workspace

Difference between the marks scored by Student A and B in Computer Science is ?
  • 4 marks
  • 8 marks
  • 10 marks
  • 12 marks
  • 6 marks
Explanation   

Marks of A in Computer Science => corresponding angle = 43.2o.

=> $\displaystyle \frac{43.2}{60} \times$ = 72.

Marks of B in Computer Science.

=> $\displaystyle \frac{39.6}{60} \times$ = 66.

Difference = 72 – 66 = 6 marks.

[OR]

Difference in angle = 43.2 – 39.6 = 3.6o.

Difference in marks = $\displaystyle \frac{3.6}{60} \times$ 100 = 6 marks.

Workspace

Difference between the total marks obtained by Student A and Student B is ?
  • 8 marks
  • 10 marks
  • 12 marks
  • 4 marks
  • 6 marks
Explanation   

Total marks of A = Sum of angles = 283.2o

Total marks = $\displaystyle \frac{283.2}{60} \times$ 100 = 472.   [ OR ]   $\displaystyle \frac{283.2}{360} \times$ 600 = 472.

Student B sum of angles = 280.8o.

Total marks = $\displaystyle \frac{280.8}{60} \times$ 100 = 468.

Difference = 472 – 468 = 4 marks.

Workspace

Practice Test Report

Descriptions Status
Attempted Questions
Un-Attempted Questions
Total Correct Answers
Total Wrong Answers


More Pie Charts Practice Tests

Time:

  1. Answered
  2. Incorrect
  3. Review

Calculator