Cost Price = $\displaystyle \dfrac{\text{Selling Price}}{100 + \text{Profit}\%} \times 100 => \ \dfrac{360}{100 + 20} \times 100 => \frac{360}{120} \times 100$ = Rs.300
Cost Price = $\displaystyle \frac{\text{Selling Price}}{100 - \text{Profit}\%} \times 100 => \frac{360}{100 - 20} \times 100 => \frac{360}{80} \times 100$ = Rs.450
Selling price to gain 20% = $\displaystyle \frac{540}{100 - 10} \times 120 = \frac{540}{90} \times 120 $ = 720.
Let cost price be 100 or 100%
Then selling price = 100 + 24% = 124 or 124%
If sold at Rs.72 more => 130% = then 124% + Rs.72 = 130%
130% - 124% = Rs.72 = > 6% = 72 => cost price = $\displaystyle \frac{72}{6} \times 100 $ = Rs.1200
Let cost price of 1 pen be Rs.1, then cost price of 12 pens = Rs.12.
Cost price of 10 pens = Rs.10
S.P of 10 pens = C.P of 12 => profit = 12 – 10 = Rs.2
Profit % = $\displaystyle \frac{2}{10} \times $ 100 = 20%
Let C.P be 100, then Marked Price = 100 + 100 x 25% = 125
Discount @ 10% on M.P = 125 – 12.5 = 112.5
Profit = 112.5 – 100 = 12.5
Profit % = $\displaystyle \frac{12.5}{100} \times 100$ = 12.5%
3[4NB + 6P = 160] | .......... | I | ||
2[6NB + 4P = 140] | .......... | II | ||
12NB + 18P = 480 | ||||
12NB + 8P = 280 | ||||
10P = 200 |
10P = 200 => Pen = Rs.20.
=> Note Book = 4NB + 6(20) = 160.
4NB = 160 – 120 = 40 => Note Book = $\displaystyle \frac{40}{4}$ = Rs.10.
When two articles are sold at equal price and at equal Profit% and Loss% then the overall effect in the transaction would be
$\displaystyle \left(\frac{\text{Profit} \% \times \ \text{Loss} \%}{100} \right) \ = \ \left(- \text{ve} \right) \text{or} \left(\text{Loss} \right) $
Overall effect = $\displaystyle \frac{20 \times 20}{100}$ = 4% loss.
When two articles are purchased at equal price and sold one article at P% profit and another at L% loss then overall effect would be
$\displaystyle \left(\frac{+\text{Profit}\% - \ \text{Loss}\%}{2} \right) $
[Note: If resulting value is + ve it denotes Profit and – ve it denotes loss.]
= $\displaystyle \left(\frac{+20 - 20}{2} \right) = \frac{0}{2}$ = 0 = neither profit nor loss.
Let cost price of each pen be Rs.1
Then printed price on each box is Rs.12.
To get 20% profit, each pen be sold at Rs.1 + 1 $\displaystyle \times \frac{20\%}{100}$ = 1 + 0.2 = Rs.1.2
Printed price on each box Rs.12.
Number of pens in the box = $\displaystyle \frac{12}{1.2}$ = 10 pens.
Descriptions | Status |
---|---|
Attempted Questions | |
Un-Attempted Questions | |
Total Correct Answers | |
Total Wrong Answers |
Cost Price: Purchase price of an article.
Selling Price: The price at which an article is sold.
Marked Price: Which is fixed above the cost price. Need not to sell at the same price.
Cost Price = Selling Price – Profit
Or
Selling Price + Loss
Cost Price = $\displaystyle \frac{\text{Selling Price}}{100 + {\text Profit}\%} \times 100$
Or
Cost Price = $\displaystyle \frac{\text{Selling Price}}{100 - {\text Profit}\%} \times 100$
Selling Price = Cost Price + Profit.
Or
Cost Price – Loss
Profit % = $\displaystyle \frac{\text{Profit}}{\text{Cost Price}} \times 100$
Loss % = $\displaystyle \frac{\text{Loss}}{\text{Cost Price}} \times 100$
When two articles are sold at equal price and at equal Profit% and Loss% then the overall effect in the transaction would be
$\displaystyle \left(\frac{\text{Profit} \% \times {\text Loss \%}}{100} \right)$ = (- ve) or (Loss)
When two articles are purchased at equal price and sold one article at P% profit and another at L% loss then overall effect would be
$\displaystyle \left(\frac{\text{+Profit% - Loss%}}{2} \right) $
[Note: If resulting value is + ve it denotes Profit and – ve it denotes loss.]
Reduced Price = $\displaystyle \frac{{\text{Total Price}} \times {\text {Reduced%}}}{{\text{Extra no of articles}}}$
Increased Price = $\displaystyle \frac{{\text{Total Price}} \times {\text {Increased%}}}{{\text{Less no of articles}}}$
Just register with us and participate on online test contest.
Register Now and Participate – It's Free.
First prize is Rs. 3000 and Second prize is Rs. 2000.